S dostatečným předstihem si vytáhneme z lednice máslo. Připravíme si dvě těsta: Hnědé těsto: 500 g máslových sušenek (BeBe, Albert, máslové z LIdlu apod.) rozmixujeme nebo rozdrtíme. Dáme do mísy, přidáme 300 g moučkového cukru, 6 lžic rumu, 6 lžic mléka, 1 žloutek a 6 lžic hořkého kakaa. Pokud máme extra tmavé kakao, stačí 3-4 lžíce. Těsto zpracujeme v míse, rozdělíme na dvě části (jinak by roláda byla moc veliká a tlustá). Na vál si položíme kus alobalu (cca 35 cm), posypeme jej moučkovým cukrem. Polovinu těsta přendáme na alobal a vyválíme přímo na alobalu - těsto i váleček pořád podsypáváme moučkovým cukrem, jinak se bude těsto lepit a rozválet nepůjde. Vyválíme obdélník o tloušťce cca 1/2 cm, posypeme polovinou bílé kokosové nádivky, rozetřeme ji nožem nebo stěrkou a stočíme. Stejně postupujeme s druhou polovinou těsta i nádivky. Bílá kokosová nádivka: V míse smícháme 200 g moučkového cukru, 200 g změklého másla, 150 g kokosové moučky a 1 vanilkový cukr. Vzniklou náplní potřeme hnědé těsto. Máslo musí být opravdu změklé, jinak se bude nádivka špatně roztírat.
S pomocí alobalu stočíme do roládky, zabalíme pečlivě do alobalu a necháme v lednici ztuhnout. Ztuhlou roládu krájíme na plátky. Z tohoto množství by nám měly vzniknout dvě rolády o průměru cca 5-6 cm a délce cca 30 cm. Tip: Hnědé těsto se nesmí drobit, doporučuji tedy přidat tolik rumu a mléka, aby mělo těsto mírně lepivější konzistenci, asi jako na kuličky. Pokud by bylo moc tuhé a drobivé, nepůjde stočit do rolády. U bílé náplně utřu nejdřív cukr (i vanilkový) s máslem a postupně přisypávám kokos, platí to samé, co u hnědého těsta, nesmí být drobivé, obvykle stačí kokosu tak cca 150 g, aby se nádivka dala dobře roztírat.
Ať už bydlíte v miniaturní garsonce či rodinné vile o třech
patrech, pár věcí mají naše výsostná království společné – nechybí v nich
kuchyně. Místo, kde si po ránu uvaříte povzbuzující kávičku a na oběd či večeři
připravíte...
zobrazit článek